-->

Sunday, October 28, 2012

Fruit tart

Maaf buat sahabat-sahabat yang telah meminta dan lama menunggu resepi tart ni. Minggu lepas agak sibuk menguruskan pelbagai acara. Catering untuk mamak nite dan juga jamuan raya Aidil Adha kecil-kecilan...; ) 

Encik suami mengidam sangat nak makan fruit tart ni. Walaupun tahap kerajinan ku adalah sifar, ku gagahkan juga "berperang" di dapur. Ini adalah percubaan kali pertamaku membuat fruit tart dan alhamdulillah..Allah SWT izinkan ia untuk jadi..syukur. Resepi ini saya dapat daripada seorang kenalan rapat, yang telah pergi menuntut dengan seorang sifu.. Hehehe.

Fruit Tart.

Kulit pastri
120 gm mentega sejuk
50 gm gula ising
1 biji telur
250 gm tepung gandum
1/2 camca teh esen vanilla 

Cara:
1. Mentega digaul bersama tepung, guna tangan sampai jadi macam breadcrumbs
2. Masukkan telur + gula ising + esen vanilla
3. Adun sampai menjadi doh
4. Rehatkan selama 10 minit
5. Tekan doh ke dalam loyang tart, dan bakar selama 15 minit, 150-180 darjah celcius

Setelah siap kulit pastri, bolehla buat kastardnya.

Kastard
580 ml susu segar
300 ml thickened cream
2 camca teh esen vanilla
110 gm gula kastor
75 gm tepung jagung
60 gm tepung kastard
2 biji kuning telur
30 gm mentega

Cara:
1. Campur susu dan cream
2. Panaskan atas api yang perlahan, jangan sampai mendidih
3. Masukkan gula + tepung _ telur + esen vanilla
4. Apabila pekat, masukkan mentega

Letakkan kastard ke dalam kulit pastri menggunakan piping bag atau sudu. Hiaskan dengan strawberry, kiwi dan anggur. Siap, selamat mencuba..=)

End product:



No comments:

Post a Comment