-->

Saturday, November 17, 2012

Kek Pisang yang gebu

Mengidam? Bukan kerana pregnant ye. Tapi memang sudah lama mengidamkan kek pisang ni. Ditambah lagi dengan susunan pisang yang cantik di atas meja dapur. Makin memanggil-manggil untuk dibuat kek pisang. 

Tapi, saya memang tidak pernah buat kek pisang ni. Teringat dahulu pernah makan kek pisang yang mungkin terlebih baking soda nya, agak pahit dan rasa payau di tekak. Bertanyakan sahabat sekiranya ada yang menyimpan koleksi resepi kek pisang yang sedap, tapi nak yang sukat guna cawan, tak mahu yang timbang-timbang. Cerewet! Jazakillah, ada juga sahabat yang sudi berkongsi resepi. Tapi resepinya kek pisang bercoklat sedangkan "nafsu" ini sedang menginginkan yang plain. Macam-macam! ^_^

Akhirnya, dengan bantuan En. Google, alhamdulillah saya terjumpa satu resepi yang sangat mudah dan hasilnya kek pisang yang sedap dan gebu. Cubalah ye. Sumber

Kek pisang gebu

Bahan-bahan:
2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur


Cara:

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.


4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.


End product:

 

No comments:

Post a Comment