-->

Wednesday, July 25, 2012

MySecretRecipe: Nasi Ayam

Buat sahabat ku yang tersayang, Intan.. mohon maaf atas keterlewatan berkongsi resepi. Semalam suami tersayang mengidam mahu makan rojak asma. Walaupun tak pernah membuat rojak, saya gagahkan juga la. Sepetang berperang di dapur sehingga terlupa akan janji kepada seorang sahabat. Sorry my dear..

Ok, untuk tidak menghampakannya, saya berkongsi resepi nasi ayam saya. Resepi yang saya reka sendiri..>__<. Bahan-bahan diagak-agak untuk 4 orang makan ye.



Saya akan mulakan dengan membuat sup ayam. Bahan-bahan:

2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1/2 inci halia
Ayam
Garam

1. Bawang besar, putih dan halia dihiris halus. 
2. Panaskan minyak, tumis bahan hirisan sampai kekuningan.
3. Tambahkan air (banyak pun takpe sebab nak guna untuk masak nasi dan sos).
4. Masukkan ayam dan garam, rebus sebentar sahaja, agak-agak ayam dah separuh masak.

Perapan ayam.
1. 3 biji bawang putih ditumbuk bersama 1/2 inci halia.
2. Campurkan kicap manis, sedikit madu dan sedikit minyak bijan.
3. Perapkan daging ayam yang direbus separuh masak tadi lebih kurang 3-4 jam.
4. Ayam kemudiannya dibakar.
  
Nasi. 
Sup ayam (ikut sukatan air beras masing-masing ye) digaul dengan beras. Masukkan 1 batang kayu manis (bersaiz sederhana besar), 1 biji bunga lawang, 2 biji buah pelaga, hirisan halia, daun pandan, sedikit garam dan minyak. Tanak beras sehingga masak.


Sos cili.
4 biji cili dibuang biji
3 biji bawang putih
1 biji buah tomato 
Sedikit sup ayam
Sedikit sos cili

1. Blender semua bahan di atas. 
2. Panaskan minyak, tumis bahan tersebut.
3. Perasakan dengan garam dan gula


Kicap cair.


2 biji bawang putih diketuk dan dihiris halus dan ditumis sampai kekuningan. Masukkan kicap manis dan sedikit sup.


Nasi ayam boleh dihidangkan bersama daun salad, hirisan timun dan tomato.

No comments:

Post a Comment